Sposób przygotowania:
Ciasto ze szpinakiem, kremem i cukierkami
1. Zaczynamy od upieczenia ciasta: Szpinak należy rozmrozić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka wbić do miski i miksować mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlać olej i chwilę pomiksować. Następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenia i miksować dalej, ale na najmniejszych obrotach, na koniec do ciasta dodać szpinak i nadal miksować aż składniki dokładnie połączą się.
2. Teraz pieczenie: Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone dokładnie studzić i przekroić na dwa blaty.
3. Wykonanie kremu: Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej serek mascarpone i cukier puder do smaku i dokładnie połączyć, na koniec do kremu dodać przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubić.
4. Teraz przekładanie: Połowę kremu trzeba rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać rozetki na wierzchu ciasta. Następnie kolorowe cukierki wsypać do woreczka i za pomocą wałka do ciasta pokruszyć je według uznania, następnie udekorować nimi ciasto. Tak wykonane ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
5. Podanie: Gotowe ciasto pokroić w kwadraty i podać, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Cukierki w kolorze żółtym i zielonym.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 25 cm.
2. Teraz pieczenie: Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone dokładnie studzić i przekroić na dwa blaty.
3. Wykonanie kremu: Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej serek mascarpone i cukier puder do smaku i dokładnie połączyć, na koniec do kremu dodać przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubić.
4. Teraz przekładanie: Połowę kremu trzeba rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać rozetki na wierzchu ciasta. Następnie kolorowe cukierki wsypać do woreczka i za pomocą wałka do ciasta pokruszyć je według uznania, następnie udekorować nimi ciasto. Tak wykonane ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
5. Podanie: Gotowe ciasto pokroić w kwadraty i podać, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Cukierki w kolorze żółtym i zielonym.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 25 cm.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)