Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ze szpinakiem, kremem i cukierkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto przełożone lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki, a samo ciasto jest udekorowane orzeszkami w kolorowej polewie cukrowej. Postawiłam na dwa kolory: zielony i żółty, żeby było tak wiosennie. Bardzo zachęcam Was do przygotowania

Ciasto ze szpinakiem, kremem i cukierkami

Składniki:

Ciasto ze szpinakiem, kremem i cukierkami

Ciasto:

Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 2 lekko kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
  • 5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • 10 dag cukierków orzeszków w cukrowej polewie

Sposób przygotowania:

Ciasto ze szpinakiem, kremem i cukierkami
1. Zaczynamy od upieczenia ciasta: Szpinak należy rozmrozić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka wbić do miski i miksować mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlać olej i chwilę pomiksować. Następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenia i miksować dalej, ale na najmniejszych obrotach, na koniec do ciasta dodać szpinak i nadal miksować aż składniki dokładnie połączą się.

2. Teraz pieczenie: Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone dokładnie studzić i przekroić na dwa blaty.

3. Wykonanie kremu: Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej serek mascarpone i cukier puder do smaku i dokładnie połączyć, na koniec do kremu dodać przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubić.

4. Teraz przekładanie: Połowę kremu trzeba rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać rozetki na wierzchu ciasta. Następnie kolorowe cukierki wsypać do woreczka i za pomocą wałka do ciasta pokruszyć je według uznania, następnie udekorować nimi ciasto. Tak wykonane ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.

5. Podanie: Gotowe ciasto pokroić w kwadraty i podać, a ja smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.

Cukierki w kolorze żółtym i zielonym.

Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 25 cm.