iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z mleczną pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne ciasto z dodatkiem kakao idealnie smakowo połączyło się z kwaśnością masy i cudowną słodyczą polewy śmietankowej, ciasto wyszło przepyszne.

Ciasto z mleczną pianką

Składniki:

Ciasto z mleczną pianką

ciasto:

pianka z maślanki:

  • 750 ml maślanki u mnie smak pieczonego jabłka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 szklanki mrożonych malin
  • 1/2 szklanki mrożonych jagód
  • 1 puszka krojonego w kostkę ananasa

polewa śmietankowa:

dodatkowo:

  • czekoladowe wiórki

Sposób przygotowania:

Ciasto z mleczną pianką
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli, kiedy białka będą prawie ubite dodać porcjami cukier i ubijać teraz do białości bezy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wlać powoli do bezy rozmieszane żółtka jajek, dokładnie ze sobą wszystko połączyć. Mąkę przesiać razem z kakao i posypywać małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30 minut po upieczeniu formę z ciastem upuścić na twarda powierzchnię z około 50 cm i odstawić do wystudzenia.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, a po przestudzeniu dolać do maślani przy pomocy miksera spienić masę teraz dodać zamrożone maliny i jagody oraz odsączonego z syropu ananasa, odstawić do zgęstnienia.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki, jeden ponownie umieścić w formie i skropić sokiem ananasowym, następnie rozsmarować gęstniejącą masę maślankową, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć, odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia, śmietankę 30% ubić na sztywno na koniec dodać przestudzoną żelatynę i mleko w proszku, delikatnie wszystko wymieszać.

Masę śmietankowa wyłożyć na wierzchu ciasta i równo rozsmarować, posypać wiórkami z czekolady i ponownie odstawić do lodówki.

Ciasto najlepsze następnego dnia.

Tagi:

ciasto deser