Sposób przygotowania:
Ciasto z mleczną pianką
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli, kiedy białka będą prawie ubite dodać porcjami cukier i ubijać teraz do białości bezy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wlać powoli do bezy rozmieszane żółtka jajek, dokładnie ze sobą wszystko połączyć. Mąkę przesiać razem z kakao i posypywać małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30 minut po upieczeniu formę z ciastem upuścić na twarda powierzchnię z około 50 cm i odstawić do wystudzenia.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, a po przestudzeniu dolać do maślani przy pomocy miksera spienić masę teraz dodać zamrożone maliny i jagody oraz odsączonego z syropu ananasa, odstawić do zgęstnienia.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki, jeden ponownie umieścić w formie i skropić sokiem ananasowym, następnie rozsmarować gęstniejącą masę maślankową, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia, śmietankę 30% ubić na sztywno na koniec dodać przestudzoną żelatynę i mleko w proszku, delikatnie wszystko wymieszać.
Masę śmietankowa wyłożyć na wierzchu ciasta i równo rozsmarować, posypać wiórkami z czekolady i ponownie odstawić do lodówki.
Ciasto najlepsze następnego dnia.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, a po przestudzeniu dolać do maślani przy pomocy miksera spienić masę teraz dodać zamrożone maliny i jagody oraz odsączonego z syropu ananasa, odstawić do zgęstnienia.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki, jeden ponownie umieścić w formie i skropić sokiem ananasowym, następnie rozsmarować gęstniejącą masę maślankową, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia, śmietankę 30% ubić na sztywno na koniec dodać przestudzoną żelatynę i mleko w proszku, delikatnie wszystko wymieszać.
Masę śmietankowa wyłożyć na wierzchu ciasta i równo rozsmarować, posypać wiórkami z czekolady i ponownie odstawić do lodówki.
Ciasto najlepsze następnego dnia.
BozenaMatuszczyk
SylaUla
misia5
iziona