Sposób przygotowania:
Jogurtowy sernik na daktylowo figowym spodzie
Spód:
Daktyle oraz figi zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy wodę. Czekoladę oraz masło kokosowe rozpuszczamy na parze wodnej. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy, że zmielimy płatki owsiane na pył. Do wysokiej miski wkładamy daktyle, figi, mąkę owsianą, kakao, odsączoną czerwoną fasolę, proszek do pieczenia, płynną kawę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość blend ujemy blenderem na gładką i jednolitą masę. Masa będzie bardzo zwarta (taka ma być). ¾ masy wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18 cm. Z reszty robimy małe kuleczki, obtaczamy je w mące kokosowej, wstawiamy do lodówki.
Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg i jogurt grecki miksujemy z ksylitolem. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń, dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z resztą masy. Całość wlewamy na przygotowany spód. Wygładzamy wierzch, wstawiamy foremkę do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony sernik polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą z dodatkiem mleka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy mleko i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Wierzch dekorujemy kuleczkami.
Daktyle oraz figi zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy wodę. Czekoladę oraz masło kokosowe rozpuszczamy na parze wodnej. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy, że zmielimy płatki owsiane na pył. Do wysokiej miski wkładamy daktyle, figi, mąkę owsianą, kakao, odsączoną czerwoną fasolę, proszek do pieczenia, płynną kawę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość blend ujemy blenderem na gładką i jednolitą masę. Masa będzie bardzo zwarta (taka ma być). ¾ masy wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18 cm. Z reszty robimy małe kuleczki, obtaczamy je w mące kokosowej, wstawiamy do lodówki.
Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg i jogurt grecki miksujemy z ksylitolem. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń, dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z resztą masy. Całość wlewamy na przygotowany spód. Wygładzamy wierzch, wstawiamy foremkę do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony sernik polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą z dodatkiem mleka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy mleko i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Wierzch dekorujemy kuleczkami.
SylaUla