Sposób przygotowania:
Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć jednym kawałkiem papieru do pieczenia (jeśli jest szczelna, można zrezygnować z papieru, posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą). 3 szklanki mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka wymieszać z olejem i oranżadą. W większej misce białka ubić na sztywno, pod koniec dodać partiami cukier. Do białek mieszając na wolnych obrotach miksera, porcjami dodawać na przemian rozbełtane z płynem żółtka i przesianą z proszkiem mąkę, aż do wyczerpania składników. Gładką masę podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z 3 łyżkami mąki, drugą z 3 łyżkami kakao. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (150 z termo obiegiem). Na środek tortownicy nakładać na zmianę po dwie łyżki ciasta jasnego i ciemnego, pozwalając mu się swobodnie rozpływać. Piec około godziny, do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Ciasto ma tendencję do pękania, ale nie trzeba się tym przejmować, bo dzięki paseczkom i tak uroczo wygląda :)
Ela Dz
edytaha
Jasne Elutka, ja w ogóle jakoś szczególnie utalentowana jestem :D :P
reanja
edytaha
Prawda Reniu, tak rosło, że w środku dziury się porobiły :) A jeszcze popjane ocalałą resztą oranżady - mniam :)
jaNina
edytaha
Dziękuję Ninko :)
mysza75
edytaha
Dziękuję Madziu :) Na pewno potrafisz, więcej wiary w siebie :)