Sposób przygotowania:
Ciasto "Zemsta teściowej"Etap 1:

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, żółtek oraz margaryny wyrobić i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części.
Etap 2:

Jedną cześć rozwałkować, lekko podsypując mąką i za pomocą wałka przełożyć na blachę (u mnie 24x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Etap 3:

Drugi kawałek ciasta również rozwałkować i przełożyć do formy. Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę, którą wyłożyć na placek a na końcu posypać płatkami migdałów. Piec ok. 35 min. w temperaturze 150°C.
Etap 4:

Na upieczone i ostudzone ciasto rozłożyć wiśnie.
Etap 5:

Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, dolać sok wiśniowy. Kiedy stężeje wylać na wiśnie. Włożyć do lodówki.
Etap 6:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z śmietan fixem. Wyłożyć na galaretkę.
Etap 7:

Kremówkę przykryć drugą częścią ciasta (bezową). Ciasto włożyć do lodówki.
karola25
2milutka
Hrabina w kuchni