Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Piernik z piwem mojej teściowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Piernik mojej teściowej, który jest godny polecenia. Nigdy nie miałam sama okazji go upiec tym razem przygotowałam go z teściową i z pewnością powtórzę go za rok.

Piernik z piwem mojej teściowej

Składniki:

Piernik z piwem mojej teściowej

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka płaska sody
  • 125 g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 125 ml piwa
  • 3/4 szklanki ulubionych bakali
  • polewa do dekoracji
  • powidła śliwkowe do przełożenia
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernik z piwem mojej teściowej
Miód, smalec, margarynę i cukier podgrzać do roztopienia i połączenia - wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao, dodać bakalie i wymieszać. Do ostudzonych płynnych składników dodać jaja i zmiksować, następnie dodać suche składniki i dodać piwo - zmiksować. Przekładamy ciasto do foremek - keksowych i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Wystudzony piernik przekrawamy na 3 części i smarujemy powidłami. Na wierzch nakłady polewę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.