Sposób przygotowania:
Krucha tarta z gruszkami
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim blaszkę, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto kruche wyjmujemy z piekarnika oraz zdejmujemy papier z fasolą. Odstawiamy do ostudzenia.
Gruszki myjemy i obieramy a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy starte owoce (z sokiem) do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszamy od czasu do czasu i zdejmujemy z ognia.
Do gorących gruszek wsypujemy galaretkę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia. Gdy galaretka z gruszkami zacznie tężeć przelewamy ją na upieczony spód tarty i wstawiamy ciasto do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady.
Gruszki myjemy i obieramy a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy starte owoce (z sokiem) do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszamy od czasu do czasu i zdejmujemy z ognia.
Do gorących gruszek wsypujemy galaretkę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia. Gdy galaretka z gruszkami zacznie tężeć przelewamy ją na upieczony spód tarty i wstawiamy ciasto do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady.