slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Krucha tarta z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną kruchą tartę z soczystymi gruszkami i galaretką. Tarta gruszkowa to smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z jesiennymi owocami. Idealne do kawy lub herbaty. Polecam

Krucha tarta z gruszkami

Składniki:

Krucha tarta z gruszkami

 

  • Ciasto:
  • 100 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 szkl mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 2 duże gruszki
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1/2 szkl wody

 

  • Dekoracja:
  • bita śmietana, wiórki czekolady
  • blaszka na tartę o śr. 20cm

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z gruszkami
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim blaszkę, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto kruche wyjmujemy z piekarnika oraz zdejmujemy papier z fasolą. Odstawiamy do ostudzenia.

Gruszki myjemy i obieramy a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy starte owoce (z sokiem) do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszamy od czasu do czasu i zdejmujemy z ognia.

Do gorących gruszek wsypujemy galaretkę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia. Gdy galaretka z gruszkami zacznie tężeć przelewamy ją na upieczony spód tarty i wstawiamy ciasto do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady.