Sposób przygotowania:
Jesienne ciasto jogurtowe z różaną kruszonką
Kruszonka:
Łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier różany-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Owoce myjemy i osuszamy. Następnie obieramy, wycinamy gniazda nasienne a owoce kroimy w kostkę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypujemy składniki suche na ciasto: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, olej i jogurt, miksujemy wszystko na gładką masę. Ciasto przelewamy do blaszki, wyrównujemy. Na górze układamy kawałki jabłek i gruszek oraz posypujemy je zimną kruszonką. Wstawiamy ciasto jogurtowe do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni- do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.
Łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier różany-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Owoce myjemy i osuszamy. Następnie obieramy, wycinamy gniazda nasienne a owoce kroimy w kostkę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypujemy składniki suche na ciasto: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, olej i jogurt, miksujemy wszystko na gładką masę. Ciasto przelewamy do blaszki, wyrównujemy. Na górze układamy kawałki jabłek i gruszek oraz posypujemy je zimną kruszonką. Wstawiamy ciasto jogurtowe do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni- do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.