slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Jesienne ciasto jogurtowe z różaną kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowite ciasto jogurtowe pieczone z dodatkiem jabłek i gruszek pod chrupiącą różaną kruszonką. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Świetnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao. Polecam

Jesienne ciasto jogurtowe z różaną kruszonką

Składniki:

Jesienne ciasto jogurtowe z różaną kruszonką

 

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 szkl mąki orkiszowej tortowej (może byc pszenna)
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka
  • 2 małe gruszki
  • kruszonka:1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki orkiszowej tortowej
  • 2 łyżki cukru różanego
  • oraz blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasto jogurtowe z różaną kruszonką
Kruszonka:

Łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier różany-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.

Owoce myjemy i osuszamy. Następnie obieramy, wycinamy gniazda nasienne a owoce kroimy w kostkę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski wsypujemy składniki suche na ciasto: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, olej i jogurt, miksujemy wszystko na gładką masę. Ciasto przelewamy do blaszki, wyrównujemy. Na górze układamy kawałki jabłek i gruszek oraz posypujemy je zimną kruszonką. Wstawiamy ciasto jogurtowe do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni- do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.