Stanisława

Stanisława

Kucharz
[Przepisów: 3]

ciasto...kremówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo dobra kremówka i prosta...

ciasto...kremówka

Składniki:

ciasto...kremówka

 

  • Ciasto:
  • 25dkg mrgaryny ,(najlepiej bielska lub Kasia)
  • 30dkg mąki ,
  • 2wa żółtka,
  • 2wie łyżki śmietany . ...
  • KREM.:
  • pół litra mleka ,
  • 3 całe jaja ,
  • 1den, budyń waniliowy,
  • 7dkg mąki pszennej,
  • 15 dkg, cukru,
  • 1dno prawdziwe masło.

Sposób przygotowania:

ciasto...kremówka
CIASTO..Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, na końcu zarobić ręcznie ,podzielić na 2wie równe części ,dać do lodówki na kilka godzin ,lub do zamrażalnika ,na pół godziny.Rozwałkowaćcieńko, podsypując trochę mąką ,na długość blaszki ,zwinąć na wałek (uwaga ! dość tłuste ,zrobić to delikatnie żeby się nie porwało) piec 120stopni do 15cie-20 minut. po upieczeniu przyłożyć do blaszki deseczkę i szybko odwrócić ,żeby się nie połamało...... KREM::wszystkie składniki na krem dać do garka ,oprócz mleka utrzeć mikserem ,osobno zagotować mleko i kipiątkiem zalać składniki ciągle mieszając,dac na mały ogień ,ciągle mieszać aż zrobi się gęsty budyń ,następnie gorący budyń ,wlewamy na to ciasto i szybko przykładamy 2gą połówką ciasta,posypując cukrem pudrem .Życzę smacznego,bardzo dobre.....