Clunia

Clunia

Kucharz
[Przepisów: 5]

Cieciorka z czosnkiem i cebulą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cieciorka, która znika w tempie ekspresowym.

Cieciorka z czosnkiem i cebulą.

Składniki:

Cieciorka z czosnkiem i cebulą.

 

  • 500g cieciorki w puszce lub surowej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • Vegeta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cieciorka z czosnkiem i cebulą.
Cieciorkę surową namaczamy na noc i przygotowujemy następnego dnia. Ja używam cieciorki z puszki.
Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy cieciorkę z puszki, wraz z płynem (W przypadku namoczonej cieciorki wodę należy wylać i zalać świeżą wodą, tak ok. 1,5 szklanki. Odstawić na 2 godziny i zastosować jak tę z puszki). Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem i vegetą.
Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos w którym się gotuje zmętnieje i zgęstnieje, a cieciorka będzie miękka. Można podawać jako osobną potrawę lub jako dodatek do mięs.

Przy podsmażaniu cebuli z czosnkiem, można jeszcze dodać pokrojony drobno boczek lub paprykę, będzie jeszcze lepsza:)