Cielęcina marengo 1 (Francja)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Cebulę pokroić na cienkie plasterki i lekko zrumienić. Cielęcinę pokroić na

Cielęcina marengo 1 (Francja)

Składniki:

Cielęcina marengo 1 (Francja)

 

  • 60 dag cielęciny bez kości
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 10 dag pieczarek
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki rosołu
  • łyżka mąki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Cielęcina marengo 1 (Francja)
Cebulę pokroić na cienkie plasterki i lekko zrumienić. Cielęcinę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące, dodać do cebuli i obsmażyć. Tymczasem wymyć i obrać ze skórki pieczarki. Wlać rosół, następnie wino, dodać sól, pieprz, pieczarki. Całość dusić ok 80 min w przykrytym naczyniu na bardzo małym ogniu. Na 15 min przed zakończeniem gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i dalej dusić. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub ryżem.