Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Cielęcina po Litewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

niezwykle aromatyczna i smaczna mimo że czasochłonna ale warto czekać

Cielęcina po Litewsku

Składniki:

Cielęcina po Litewsku

 

  • 2 kg cielęciny bez kości
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 selera
  • 3 łyżki pikantnej musztardy np. rosyjskiej
  • 10 dag słoniny
  • sól
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka śmietany

Sposób przygotowania:

Cielęcina po Litewsku
Oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce, cebulę obrać pokroić w kostkę i wymieszać z musztardą. Masą nacieramy mięso, następnie układamy je w kamiennym garnku i przyciskamy talerzem na 2-3 dni w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce. Przed pieczeniem posolić i naszpikować słoninką. Wysmarowaną masłem brytfannę wraz z mięskiem wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut na dużym ogniu później 90 minut na małym ogniu, w międzyczasie polewamy stopionym masłem i sosem z marynowania. Przed końcem pieczenia mięso polewamy szklanką śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki.