misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Cielęcina z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać na gorąco lub na zimno z pikantnymi sosami.....

Cielęcina z bazylią

Składniki:

Cielęcina z bazylią

 

  • cielęcina bez kości 1,5 kg
  • suszona bazylia 1 łyżka
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • otarta skórka z cytryny 1/4 łyżeczki
  • tłuszcz 2 łyżki
  • wino wytrawne białe 1 kieliszek•sól

Sposób przygotowania:

Cielęcina z bazylią
Umyte mięso mocno wygnieść ręką, wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku, osączyć na sicie, natrzeć bazylią i skórką z cytryny, skropić sokiem, owinąć w folię, zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia natrzeć solą, posmarować tłuszczem, piec w gorącym piekarniku, skrapiając winem. Podawać na gorąco lub na zimno z pikantnymi sosami.