Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 309]

Ciemne babeczki z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To kolejne słodkości z owocami sezonowymi. Bardzo dobrze smakują do kawki, czy też herbatki. Tym razem upiekłam je z samymi czereśniami.

Ciemne babeczki z czereśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciemne babeczki z czereśniami

Ciasto:

Owoce:

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciemne babeczki z czereśniami

1.

Ciemne babeczki z czereśniami
Umyte ciemne czereśnie i wydrylowane z pestek

Przygotowałam ciemne czereśnie, które dokładnie umyłam, a następnie wydrylowałam

2.

Ciemne babeczki z czereśniami
Wbicie całych jajek do naczynia, dosypanie cukru i zmiksowanie

Duże jajka wiejskie wbiłam do naczynia i dosypałam do nich cukier kryształ. Następnie wszystko zmiksowałam.

3.

Ciemne babeczki z czereśniami
Wsypanie ciemnego kakao do zmiksowanej masy

Do dobrze zmiksowanej masy dosypałam ciemne kakao i ponownie dobrze zmiksowałam.

4.

Ciemne babeczki z czereśniami
Dosypanie mąki, proszku do pieczenia oraz wlanie oleju

Następnie wzięłam mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia i wsypałam do naczynia oraz dolałam olej.

5.

Ciemne babeczki z czereśniami
Dokładne zmiksowanie wszystkich składników

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksowałam.

6.

Ciemne babeczki z czereśniami

Przygotowałam małe foremki silikonowe, później włożyłam do nich papilotki, które napełniłam ciastem do 2/3 wysokości.

7.

Ciemne babeczki z czereśniami

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C. Do papilotek na ciasto poukładałam wydrylowane czereśnie. Potem wstawiłam foremki do piekarnika na 20 minut.

8.

Ciemne babeczki z czereśniami

Wystudziłam babeczki, a potem oprószyłam je cukrem pudrem.

9.

Ciemne babeczki z czereśniami

Smacznego !