Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Serowe babeczki z czereśnią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przygotowałam muffinki wg przepisu cris - wyszły pyszne

Serowe babeczki z czereśnią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe babeczki z czereśnią

 

  • 3/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 85 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 75g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 150g sera ricotta,
  • 12 czereśni

 

Sposób przygotowania:

Serowe babeczki z czereśnią
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy masło i ricottę i ucieramy je za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy o jednym jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy aromat waniliowy i mleko, mieszamy. Dodajemy mąkę i całość mieszamy już łyżką. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierowymi papilotkami. Do każdej z babeczek wkładamy po jednej umytej i osuszonej czereśni z ogonkiem (można wydrylować). Babeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Babeczki są bardziej zbite niż normalne muffinki, wyczuwalny jest smak sera, całość świetnie łączy się z upieczoną czereśnią. Życzę smacznego ;)
Serowe babeczki z czereśnią
Do miski wkładamy masło i ricottę i ucieramy je za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy.
Serowe babeczki z czereśnią
Dodajemy mąkę i całość mieszamy już łyżką.
Serowe babeczki z czereśnią
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierowymi papilotkami.
Serowe babeczki z czereśnią
Do każdej z babeczek wkładamy po jednej umytej i osuszonej czereśni z ogonkiem