kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Ciemne ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciemne ciasto ze śliwkami, ciemne ciasto ze śliwkami

Ciemne ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciemne ciasto ze śliwkami

 

  • 50 dag śliwek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła

 

Sposób przygotowania:

Ciemne ciasto ze śliwkami
Stopić masło. Dodać olej, wodę, cukier i kakao. Podgrzewać aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka. Nie przerywając ucierania, wlewać zimną masę. Wymieszać mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Mieszankę wsypywać do masy żółtkowej, nie przerywając jej ucierania. Z białek ubić pianę. Dodać do masy. Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce umyć, wydrylować, przekroić na pół, ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut.