Sposób przygotowania:
Ciepła sałatka warzywna z grzankami
GRZANKI - chleb pokrój w kostkę - jeśli chcesz możesz odciąć skórkę, ale to nie jest konieczne. Wymieszaj kawałki pieczywa z olejem i przełóż na rozgrzaną patelnię. Poruszaj nią często żeby chleb zrumienił się ze wszystkich stron. Zdejmij na talerz. Na patelnię wsyp od razu siemię lniane i przykryj bo podgrzane strzela. Upraż je podgrzewając i potrząsając patelnię przez kilka chwil, ostudź. WARZYWA - warzywa umyj dokładnie. Marchewkę możesz oskrobać i pokroić na połówki. Cukinii nie obieraj tylko odetnij końcówki i pokrój w plastry. Kwiat kalafiora podziel na małe różyczki - takie na jeden kęs. Szalotkę obierz i pokrój w krążki, tak samo oczyszczone z pestek chili - uważaj z ilością ostrej papryki ! W garnku albo głębokiej patelni podgrzej olej z miodem. Dodaj marchewki i obsmaż je. Dorzuć różyczki kalafiora i liście, wlej troszkę wody i duś aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj chili, szalotkę i kawałki cukinii. Duś jeszcze dosłownie chwilę - tylko tyle żeby dodane na końcu składniki straciły surowość - mają pozostać chrupiące. Posól troszkę do smaku. Warzywa ułóż na talerzu. Dodaj grzanki i całość posyp siemieniem oraz zieleniną. Podaj od razu po przygotowaniu.