bambi12

bambi12

Kucharz
[Przepisów: 9]

Clafoutis

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo smaczne i proste w wykonaniu

Clafoutis

Składniki:

Clafoutis

 

  • 1/2 kg czereśni
  • 1 szklanka słodkiej śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 opakowanie biszkoptów

Sposób przygotowania:

Clafoutis
czereśnie wypestkować. W naczyniu jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do tego wsypać mąkę z solą i ucierać, dodać śmietanę i ucierać. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy biszkoptami, czereśnie układamy na biszkopty, zalewamy ciastem. Wstawiamy do 220 C i pieczemy 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze 30 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Pasują do tego lody i bita śmietana.