SUPERPRZEPIS

Clafoutis czereśniowy

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Clafoutis czereśniowy

Clafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki:

Clafoutis czereśniowy

podstawowe

  • (składniki na formę o średnicy 20 cm)
  • czereśnie około 300 g
  • 100 g cukru drobnego
  • 125 g maki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Clafoutis czereśniowy

1

Clafoutis czereśniowy
Możemy uzyc dowolnych owoców sezonowych.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie.

2

Clafoutis czereśniowy
Wszystkie skąłdniki ciasta miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Cukier puder i waniliowy miksujemy z mąką, jajkami i mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji.

3

Clafoutis czereśniowy
Owoce zatapiamy w rzadkim, leistym cieście.

Ciasto wylewamy na owoce.

4

Clafoutis czereśniowy
Ciasto przygotowuje się ekspersowoi nie wymaga najmniejszych zolności kulinarnych.

Pieczemy około 20 minut do zarumieniania. Serwujemy jeszcze letnie pospane cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak