olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Clafoutis z gruszkami i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

clafoutis to tradycyjny, francuski deser z owocami. Robi się go szybko i sprawniutko, a efekt jest zniewalający. Jest to miękkie ciacho :-)

Clafoutis z gruszkami i jabłkami

Składniki:

Clafoutis z gruszkami i jabłkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis z gruszkami i jabłkami
Masło rozpuść w rondelku. Gruszki umyj i pokrój na mniejsze kawałki lub w plasterki. To samo zrób z jabłkami. Tak przyrządzone owoce wrzuć do masła i poczekaj, aż zbrązowieją. Dodaj rodzynki, pokrojone w kostkę śliwki suszone i daktyla, cukier lub miód oraz przyprawy korzenne (imbir, cynamon, gałka muszkatołowa). Mąkę, mleko, jajka i cukry (wanilinowy i zwykły) zmiksuj dokładnie. Owoce przełóż do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i zalej zmiksowaną masą. Piecz w piekarniku ok. 45 minut w temp. 180 stopni.