Sposób przygotowania:
Clafoutis truskawkowo - migdałowy
Truskawki rozmrozić. Sok z truskawek (powstały z rozmrażania) odlać do pojemniczka. W misce roztrzepać jajka, dodając sól z cukrem. Do nich dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Kolejno dodać ok. połowy soku z truskawek oraz mleko. Konsystencja ciasta ma być gładka i płynna. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć odsączone truskawki. Zalać przygotowanym ciastem i posypać migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 40-45 min. Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony. Deser po upieczeniu ma tendencję do opadania, nie należy się przejmować,to naturalny proces. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Clafoutis najlepiej smakuje podany na ciepło.