Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Clafoutis truskawkowo - migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Clafoutis to pyszny pieczony deser, który na dobre zadomowił się w naszym domu, a przede wszystkim w naszych podniebieniach. Prosty, smaczny, zadowoli każdego łasucha.

Clafoutis truskawkowo - migdałowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Clafoutis truskawkowo - migdałowy

 

  • 12 dag mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 450 g mrożonych truskawek
  • 1 garść płatków migdałowych
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Clafoutis truskawkowo - migdałowy
Truskawki rozmrozić. Sok z truskawek (powstały z rozmrażania) odlać do pojemniczka. W misce roztrzepać jajka, dodając sól z cukrem. Do nich dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Kolejno dodać ok. połowy soku z truskawek oraz mleko. Konsystencja ciasta ma być gładka i płynna. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć odsączone truskawki. Zalać przygotowanym ciastem i posypać migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 40-45 min. Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony. Deser po upieczeniu ma tendencję do opadania, nie należy się przejmować,to naturalny proces. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Clafoutis najlepiej smakuje podany na ciepło.
Clafoutis truskawkowo - migdałowy
Etap 1 Do rozmąconych jajek, dodać mąkę i sok z truskawek, a na końcu mleko.
Clafoutis truskawkowo - migdałowy
Etap 2 Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć truskawki.
Clafoutis truskawkowo - migdałowy
Etap 3 Truskawki zalać przygotowanym ciastem.
Clafoutis truskawkowo - migdałowy
Etap 4 Wierzch posypać płatkami migdałów.

Tagi:

jajko jajka