Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Wiśniowe Clafoutis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Francja to nie tylko wino, ślimaki, żaby i sery, ale również wspaniałe i przepyszne desery! Tradycyjny, znany z prostoty wykonania i fantastycznego smaku deser- Clafoutis, czyli owoce zapiekane pod warstwą ciasta zwieńczone chrupiącymi migdałami.

Wiśniowe Clafoutis Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiśniowe Clafoutis

 

  • jajka- 4 sztuki
  • cukier- 100 g
  • mąka- 130 g
  • śmietana kremówka- 4 czubate łyżki
  • wanilia- 1 laska
  • wiśnie mrożone Hortex- 200 g
  • płatki migdałowe- 30 g
  • likier wiśniowy- 2 łyżki
  • masło- 1 łyżka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wiśniowe Clafoutis
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wiśnie odmrozić i zalać likierem, odstawić. W międzyczasie żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem. Następnie dodać ziarenka z laski wanilii, kremówkę oraz przesianą mąkę i całość wymieszać dokładnie. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Formę do zapiekania (23 cm) wysmarować masłem i przełożyć do niej połowę masy, wyłożyć odcedzone wiśnie i zalać pozostałą częścią masy. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 35 minut. Smacznego!
Wiśniowe Clafoutis
Wiśniowe Clafoutis
Wiśniowe Clafoutis
Wiśniowe Clafoutis

Tagi:

jajko jajka