Sposób przygotowania:
Corque - madame
Na brytfance kładziemy 4 kromki posmarowane masłem. Na nie kładziemy plaster sera i plaster szynki. Na każdą kromkę kładziemy następną również posmarowaną masłem, a na nie znów po plastrze sera i szynki. Na wierzch kładziemy znów po kromce chleba ale nie posmarowanego, a na niego po plastrze sera. Tak przygotowane croque wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 180 - 200 st. C i pieczemy aż ser się roztopi i ładnie zarumieni ale nie na brązowo. W czasie pieczenia na patelni roztapiamy łyżkę masła i wbijamy jajka, robimy sadzone. Wyciągamy z piekarnika croque i kładziemy na wierzch po jednym jajku sadzonym. Podajemy z ketchupem albo świeżymi pomidorami. SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;)
Babciagramolka
A teraz o potrawie .Wcale się nie dziwie ,ze zachwalasz .Bardzo smaczna .
A nie wiem czy wiesz ,że jest jeszcze wersja Croque monsieur bez jajka sadzonego ? Trochę na przekór - dla kobiet bardziej syta z jajkiem , dla mężczyzn bez .
Ale co tam widocznie to taki żart francuskich kucharzy .Kanapka podawana od 1910 r w paryskich kawiarniach .
Fajnie ,że wstawiłaś ten przepis - wiele osób na pewno nie zna tego dania .
Gorąco wszystkim polecam - smaczna .