kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Crema Catalana (krem kataloński)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszny krem kataloński to hiszpański odpowiednik francuskiego Creme Brulee, z tą różnicą, że Crema Catalana ma niesamowity aromat cynamonu i cytrusów.

Crema Catalana (krem kataloński)

Składniki:

Crema Catalana (krem kataloński)

 

Sposób przygotowania:

Crema Catalana (krem kataloński)
¾ l mleka gotować 15 minut z przekrojoną laską wanilii i wyłuskanymi z niej ziarenkami, laska cynamonu Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, biała masę. Resztę mleka połączyć z mąką. Do przecedzonego mleka dodawać powoli ciągle mieszając żółta z cukrem, a następnie mleko z mąką. Całość podgrzewać na niewielkiej mocy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do małych kokilek. Schłodzić. Przed podaniem posypać obficie brązowym cukrem i skarmelizować go.