Sposób przygotowania:
Tort z kremem cytrynowym
Przygotowanie biszkoptu:Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na pianę dodawać stopniowo cukier i żółtka.Potem wymieszać drewniana łyżką z przesianymi makami i proszkiem do pieczenia.Na koniec wlać oliwę ,wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy(o śr. 26 cm) i wysypanej tartą bułką lub mąką.Piec w 160 stopniach przez 0k. 30 minut. Przygotowanie kremu: jajka wbić do miski,wsypać cukier i postawić miskę na garnku z gotującą się wodą .Dno miski nie powinno dotykać wody.Cały czas ubijać aż powstanie puszysta masa-ostudzić.Miękkie masło i margarynę spienić mikserem na najwyższych obrotach .Wlewać po trochu ostudzoną masę jajeczną cały czas miksując.Na samym końcu powoli wlewać wyciśnięty sok z cytryn.Dokładnie zmiksować, ale nie za długo ponieważ krem może się zważyć.Biszkopt przekroić na trzy krążki ,przełożyć każdy kremem(zostawić trochę kremu do dekoracji) i ozdobić tort według swojego upodobania.
karolcia_zip
marietta