Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort z kremem cytrynowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Torcik z mocno cytrynowym kremem

Tort z kremem cytrynowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort z kremem cytrynowym

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl.mąki tortowej
  • 3/4 szkl. maczki ziemniaczanej
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • Krem:
  • 4 jajka (krótko sparzyć we wrzątku)
  • 8 łyżek cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 300g masła
  • 250g margaryny roślinnej

Sposób przygotowania:

Tort z kremem cytrynowym
Przygotowanie biszkoptu:Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na pianę dodawać stopniowo cukier i żółtka.Potem wymieszać drewniana łyżką z przesianymi makami i proszkiem do pieczenia.Na koniec wlać oliwę ,wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy(o śr. 26 cm) i wysypanej tartą bułką lub mąką.Piec w 160 stopniach przez 0k. 30 minut. Przygotowanie kremu: jajka wbić do miski,wsypać cukier i postawić miskę na garnku z gotującą się wodą .Dno miski nie powinno dotykać wody.Cały czas ubijać aż powstanie puszysta masa-ostudzić.Miękkie masło i margarynę spienić mikserem na najwyższych obrotach .Wlewać po trochu ostudzoną masę jajeczną cały czas miksując.Na samym końcu powoli wlewać wyciśnięty sok z cytryn.Dokładnie zmiksować, ale nie za długo ponieważ krem może się zważyć.Biszkopt przekroić na trzy krążki ,przełożyć każdy kremem(zostawić trochę kremu do dekoracji) i ozdobić tort według swojego upodobania.
Tort z kremem cytrynowym
Upieczony i pięknie wyrośnięty biszkopt do mojego tortu
Tort z kremem cytrynowym
Torcik z kremem mocno cytrynowym pokazany w przekroju