dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Crostata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najprostsza tarta po słońcem a taka pyszna

Crostata Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Crostata

 

  • 2 jajka
  • 0.5 kg mąki
  • 150g cukru
  • 125g masła
  • skórka z cytryny
  • 1 podwójny cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem dowolny (tu dałam wiśniowy)

 

Sposób przygotowania:

Crostata
Wszystkie składniki (prócz dżemu) zagniatamy. Foremkę smarujemy masłem i wykładamy cienko ciastem robiąc ok 1cm ścianki i zostawiając trochę ciasta na paseczki (ok 1/4). Na spód nałożyć dżem i z reszty ciasta uformować takie wałeczki. Ułożyć na wierzchu. Piec o 45 min w 180st. Wychodzi super (widać po zdjęciu, nie doczekała nawet do zdjęcia) :]
Crostata
Etap 1

Tagi:

jajko jajka