qchenne-inspiracje

qchenne-inspiracje

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Crêpes Suzette z gorzką czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Crêpes Suzette z kawałkami pomarańczy i wiórkami gorzkiej czekolady - klasyczny francuski deser w nowej odsłonie.

Crêpes Suzette z gorzką czekoladą

Składniki:

Crêpes Suzette z gorzką czekoladą

 

 

  • Pozostałe składniki:
  • sklarowane masło (w zależności od ilości naleśników jaką chcemy przygotować)
  • sok wyciśnięty ze świeżych pomarańczy (w zależności od ilości naleśników jaką chcemy przygotować)

Sposób przygotowania:

Crêpes Suzette z gorzką czekoladą
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: 1. Jajka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach (chodzi o to żeby "wpompować" w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Miksujemy. 2. Dodajemy mąkę, sól, mleko. Miksujemy na najwyższych obrotach. 3. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy mleka.Smażymy naleśniki: Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło, dodajemy sok z pomarańczy w ilości takiej, aby zakryć dno patelni. Jak na patelni zacznie intensywnie bulgotać wlewamy ciasto naleśnikowe. Naleśnika smażymy z obu stron. Moja propozycja to naleśnik podany z kawałkami pomarańczy, posypany wiórkami gorzkiej czekolady.