joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Crumble ala szarlotka z żurawiną i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smakowity deserek na jesienne chłodne popołudnia.

Crumble ala szarlotka z żurawiną i orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Crumble ala szarlotka z żurawiną i orzechami

 

 

  • Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Crumble ala szarlotka z żurawiną i orzechami
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Wraz z żurawiną, cukrem i cynamonem przekładamy do rondelka. Dodajemy 2 łyżki wody i dusimy do momentu rozpuszczenia się cukru. Owoce przekładamy do kokilek, posypujemy migdałami i kruszonką. Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach i wymieszać z orzechami. Crumble pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200st.
Crumble ala szarlotka z żurawiną i orzechami
Jabłka, żurawinę, cynamon, cukier i 2 łyżki wody dusimy w rondelku kilka minut
Crumble ala szarlotka z żurawiną i orzechami
Jabłka w kokilkach posypujemy migdałami i kruszonką