alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Crumble truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Crumble inaczej kruszonka, to jedno z lepszych smakołyków. Połączenie chrupiącej kruszonki, soczystych owoców to po prostu raj dla podniebienia.

Crumble truskawkowe

Składniki:

Crumble truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Crumble truskawkowe
Z mąki, masła i cukru zagnieść miedzy palcami kruszonkę.

Naczynia do zapiekania wysmarować masłem. Na dno nasypać warstwę kruszonki, truskawki ponownie kruszonka.

Nie powinna kruszonka wychodzić poza naczynie ponieważ w trakcie zapiekania sok z owoców będzie wypływał. Najlepiej ułożyć naczynia na blasze do wypieków by nie zabrudzić piekarnika.

Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40 minut.

Jeśli lubimy bardziej przypieczoną kruszonkę pod koniec zapiekania na 2-3 minuty włączyć funkcję grillowania. Ale trzeba uważać by nie przypalić.

Wyjąć z piekarnika, odłożyć na 20 minut i podać ciepłe do jedzenia.