SUPERPRZEPIS

Truskawkowa fantazja

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 50
Truskawkowa fantazja

Ciasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia. Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam.

Składniki:

Truskawkowa fantazja

 

 

 

  • galaretka:
  • 30 dkg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 litra wody

 

  • masa biała:
  • 600 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych

 

  • masa jogurtowa:

 

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki musu truskawkowego
  • 1 łyżka cukier puder
  • 1 i 1/2 łyżeczki płaskie żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa fantazja

ETAP 1:

Truskawkowa fantazja
biszkopt upieczony w formie okrągłej przestudzony

Biszkopt:

Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka po jednym i mieszam już delikatnie mikserem i wyłączam go.

Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo i mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie. Formę o średnicy 25 cm wykładam dno papierem do pieczenia i wylewam masę. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam na 20 minut.

Wyjmuję z piekarnika i spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.

ETAP 2:

Truskawkowa fantazja
truskawki i galaretka wylana na biszkopcie

Jak biszkopt przestygnie wykładam boki formy folią spożywczą na około. Na biszkopcie układam pokrojone na pół truskawki.

Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na truskawki. Wstawiam do lodówki.

ETAP 3:

Truskawkowa fantazja
biszkopty okrągłe ułożone na galaretce stężałej

PO wyjęciu układam na galaretce biszkopty.

ETAP 4:

Truskawkowa fantazja
śmietana z galaretką wylana na biszkoptach

Śmietanę schłodzoną ubijam na na prawie sztywno.Galaretkę rozpuszczam w wodzie gorącej i studzę. Jak będzie zimna ale jeszcze płynna dolewam ją stopniowo do śmietany i cały czas miksuję.Wylewam śmietanę na biszkopty.Wstawiam do lodówki

Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącej wody i rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto, i do lodówki wstawiam.

Wierzch:
Śmietanę kremówkę ubijam z fixem. Żelatyną rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody i przestudzoną dolewam do musu z truskawek. Jak zacznie tężec wylewam na ciasto. Dekoruję śmietaną i truskawkami. Ciasto jest gotowe już 3 godziny po schłodzeniu, przed podaniem odrywam folię z boków. Dekoruję miętą.