Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Crumble z truskawkami, wiśniami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Owoce lata zapieczone pod kruszonką. Deser powstaje naprawdę szybko i genialnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Crumble z truskawkami, wiśniami i borówkami

Składniki:

Crumble z truskawkami, wiśniami i borówkami

Owoce:

  • 0,5 kg truskawek
  • 150 g borówki amerykańskiej
  • 150 g malin
  • 200 g wiśni (ja dałam rozmrożone wiśnie z mrożonki, mogą być też świeże)
  • cukier - ilość według uznania

Na kruszonkę:

Sposób przygotowania:

Crumble z truskawkami, wiśniami i borówkami

ETAP 1:

Crumble z truskawkami, wiśniami i borówkami
Przygotowujemy owoce: wiśnie, truskawki, borówki i maliny

Owoce myjemy i osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na cząstki. Jeżeli używamy świeżych wiśni, drylujemy je.

ETAP 2:

Crumble z truskawkami, wiśniami i borówkami
Truskawki, maliny, borówki i wiśnie umieszczamy w naczyniu do zapiekania

Owoce przekładamy do naczynia przeznaczonego do zapiekania. Dodajemy cukier (ilość według uznania), mieszamy.

ETAP 3:

Crumble z truskawkami, wiśniami i borówkami
Przygotowujemy kruszonkę z mąki, cukru i masła

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Całość zagniatamy tak, aby ciasto miało grudkową konsystencję.

ETAP 4:

Crumble z truskawkami, wiśniami i borówkami
Kruszonkę wykładamy na owoce. Deser pieczemy w 180 st. C

Kruszonkę wykładamy na owoce.
Deser wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 40 minut.