klodczanka

klodczanka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Cukiereczek mamusi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto które plecam choc jest dosc pracochłonne

Cukiereczek mamusi

Składniki:

Cukiereczek mamusi

 

 

  • Ciasto:

 

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao

 

  • Krem:

 

  • 20 dag masła
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 dag cukierków czekoladowych

 

  • Dodatkowo:

 

  • cukierki draże
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka
  • 1 dżem wiśniowy

 

Sposób przygotowania:

Cukiereczek mamusi
Ciasto:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę, następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak i do trzeciej wiórki kokosowe. Ciasto wylewamy pasami do formy i pieczemy w temp. 180 około 30 min.
Krem:
Budyń gotujemy na mleku i zimny ucieramy z masłem na gładki krem, kiedy krem jest gotowy dodajemy drobno pokrojone cukierki i delikatnie mieszamy.

Zimne ciasto dzielimy na dwa blaty, dolny smarujemy kremem i na krem wykładamy cały dżem, przykrywamy drugim blatem (tylko przekręcamy ciasto tak aby dół był inny, a góra inna).
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy ciasto i układamy na wierzchu draże (możemy ciasto też posypać wiórkami i makiem).