Sposób przygotowania:
Cukiereczek mamusi
Ciasto:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę, następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak i do trzeciej wiórki kokosowe. Ciasto wylewamy pasami do formy i pieczemy w temp. 180 około 30 min.
Krem:
Budyń gotujemy na mleku i zimny ucieramy z masłem na gładki krem, kiedy krem jest gotowy dodajemy drobno pokrojone cukierki i delikatnie mieszamy.
Zimne ciasto dzielimy na dwa blaty, dolny smarujemy kremem i na krem wykładamy cały dżem, przykrywamy drugim blatem (tylko przekręcamy ciasto tak aby dół był inny, a góra inna).
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy ciasto i układamy na wierzchu draże (możemy ciasto też posypać wiórkami i makiem).
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę, następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak i do trzeciej wiórki kokosowe. Ciasto wylewamy pasami do formy i pieczemy w temp. 180 około 30 min.
Krem:
Budyń gotujemy na mleku i zimny ucieramy z masłem na gładki krem, kiedy krem jest gotowy dodajemy drobno pokrojone cukierki i delikatnie mieszamy.
Zimne ciasto dzielimy na dwa blaty, dolny smarujemy kremem i na krem wykładamy cały dżem, przykrywamy drugim blatem (tylko przekręcamy ciasto tak aby dół był inny, a góra inna).
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy ciasto i układamy na wierzchu draże (możemy ciasto też posypać wiórkami i makiem).