WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2132]

Schabowy w panierce z chipsów paprykowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny kotlet schabowy usmażony w mniej tradycyjnej panierce bo z jajka i pokruszonych chipsów paprykowych.

Schabowy w panierce z chipsów paprykowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowy w panierce z chipsów paprykowych

 

  • plaster schabu wieprzowego
  • 1 jajko
  • garść chipsów paprykowych (użyłam karbowanych)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowy w panierce z chipsów paprykowych

ETAP 1:

Plaster schabu umyć i dokładnie osuszyć. Następnie rozbić tłuczkiem na cienki kotlet. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Jajko wybić do miseczki i roztrzepać widelcem.

Chipsy przełożyć do woreczka foliowego, włożyć między ręcznik kuchenny i utłuc tłuczkiem do mięsa na drobne okruchy. Utłuczone chipsy przesypać na talerz.

Kotlet zamoczyć najpierw w jajku a potem w pokruszonych chipsach. Na patelni rozgrzać trochę oleju i ułożyć kotleta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym aby odsączyć z tłuszczu a następnie podać z ulubionymi dodatkami.

Schabowy w panierce z chipsów paprykowych
Kotlet w panierce z chipsów w trakcie smażenia na patelni
Schabowy w panierce z chipsów paprykowych
Opanierowany kotlet włożony na gorący olej
Schabowy w panierce z chipsów paprykowych
Pokruszone chipsy paprykowe karbowane przesypane na talerz
Schabowy w panierce z chipsów paprykowych
Rozbity kotlet schabowy przed doprawieniem.