WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1712]

Kopytka z młodych ziemniaków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka z młodych ziemniaków ugotowanych ze skórką, dzięki czemu wychodzą kluseczki w ciapki. Dodatkowo do ciasta użyłam trochę kaszy manny.

Kopytka z młodych ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z młodych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z młodych ziemniaków

ETAP 1:

Młode ziemniaki wyszorować zmywakiem kuchennym szorstką stroną pod wodą. Opłukać je i włożyć do garnka.

Zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić. inne ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa na grubszym oczku.

Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną, kaszę manną i szczyptę soli. Wbić jajko i zagnieść jednolite ciasto.

W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto pokroić na kilka kawałków. Z każdego formować cienki wałeczek i kroić go w kluseczki.

Kluski wrzucić na osolony wrzątek. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Kopytka z młodych ziemniaków
Kopytka z młodych ziemniaków w trakcie gotowania
Kopytka z młodych ziemniaków
Kopytka z młodych ziemniaków pokrojone i ułożone na desce
Kopytka z młodych ziemniaków
Zagniecione ciasto na kopytka przed pokrojeniem
Kopytka z młodych ziemniaków
Zmielone ugotowane młode ziemniaki razem ze skórką

Tagi:

kluski danie