rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Cukinia jak ananas

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dopóki sama nie spróbowałam, to byłam sceptycznie nastawiona do tego pomysłu. Przepis wynalazłam w sieci i troszkę zmodyfikowany okazał się być strzałem w dziesiątkę dla mojego nadmiaru cukinii.

Cukinia jak ananas

Składniki:

Cukinia jak ananas

 

  • Na ok 7 słoików (ok 700 ml)

 

  • 2.5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu)
  • 1,5l wody
  • 1 kg cukru
  • 40 g domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki)
  • 4 goździki
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

Cukinia jak ananas
Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym i zalewamy przygotowaną cukinię. Przykrywamy i odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce.

Następnego dnia przecedzamy cukinię, a do odcedzonej zalewy dodajemy cukier kryształ oraz waniliowy, goździki oraz przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii.

Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ponownie cukinię i gotujemy ok 5 minut. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.

Przekładając cukinię do słoików pamiętajmy by umieścić w nich również kawałki lasek wanilii. Sprawią że będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Przy pasteryzacji pamiętajmy o wyłożeniu spodu garnka bawełnianą ściereczką, a samej wody nalejmy do max 2/3 wysokości słoiczków.

Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdza się w deserach, ucieranych ciastach lub sałatkach.

Tagi:

cukinia