mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Cukinia do słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

cukinia idealna do ciast, bardzo polecam

Cukinia do słoika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia do słoika

 

  • 3 kg cukinia
  • 1, 3/4 szklanki cukier
  • 1/2 łyżeczki cunamon
  • 9 sztuk goździki
  • 3 szklanki woda
  • 2 1/4 łyżeczki cukier waniliowy
  • 1 sztuka skóry w paski cytryna

Sposób przygotowania:

Cukinia do słoika
Cukinie płuczemy, ją ją obrałem, wydrążyłem te, które już były duże, tych małych nie wydrążałem, nie mają dużych ziaren, ani miąższu. Pokroiłem w kostkę, trochę większą, ale można w małą jak kto woli. Tak pokrojoną cukinię zasypałem cukrem, umieściłem ją w misce.Pozostałe składniki wymienione w przepisie ze sobą połączyłem w garnku i zagotowałem. W ten sposób powstała zalewa do naszej cukinii. Taką zalewą zalałem cukinię i odstawiłem na noc. Następnego dnia poprzekładałem do słoików, za pomocą łyżki. Oczywiście słoiki wcześniej wyczyściłem. Szczelnie zamknąłem. Pasteryzowałem je ok 10 minut. W zimę zawsze wykorzystuję ją do ciast, deserów, naleśników itp. Idealnie zastępuje ananasa, podobnie smakuje i wygląda.
Cukinia do słoika
Etap 1 przygotowane opłukane cukinie do dalszych etapów
Cukinia do słoika
Etap 2 pokrojona cukinia w grubszą kostkę
Cukinia do słoika
Etap 3

Tagi:

cukinia