Sposób przygotowania:
Cukinia do słoika
Cukinie płuczemy, ją ją obrałem, wydrążyłem te, które już były duże, tych małych nie wydrążałem, nie mają dużych ziaren, ani miąższu. Pokroiłem w kostkę, trochę większą, ale można w małą jak kto woli. Tak pokrojoną cukinię zasypałem cukrem, umieściłem ją w misce.Pozostałe składniki wymienione w przepisie ze sobą połączyłem w garnku i zagotowałem. W ten sposób powstała zalewa do naszej cukinii. Taką zalewą zalałem cukinię i odstawiłem na noc. Następnego dnia poprzekładałem do słoików, za pomocą łyżki. Oczywiście słoiki wcześniej wyczyściłem. Szczelnie zamknąłem. Pasteryzowałem je ok 10 minut. W zimę zawsze wykorzystuję ją do ciast, deserów, naleśników itp. Idealnie zastępuje ananasa, podobnie smakuje i wygląda.


