Login

Login

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Cukinia duszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybsza i tańsza wersja leczo

Cukinia duszona

Składniki:

Cukinia duszona

 

  • 2 średnie cukinie
  • kilogram kiełbasy np. śląskiej
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy 200 g - 400 g,w zależności od upodobań
  • majeranek
  • 3 -3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • sól pieprz
  • olej do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Cukinia duszona
Cukinie obieramy,kroimy w długie paski, a później w drobną kostkę. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę wrzucamy do garnka z olejem,dorzucamy kiełbaskę. Podsmażamy około 3 minut. Dorzucamy cukinię ,podsmażamy ok 5 minut, cały czas mieszając. Zalewamy wodą(lub bulionem). Dodajemy koncentrat,chwilę mieszamy. Jeśli chcemy możemy dodać więcej koncentratu. dodajemy majeranek,sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem,na małym ogniu około 30 minut,aż cukinia będzie miękka. To Leczo z założenia ma być gęste, i trochę rozgotowanie,ale niektórzy u mnie w domu wolą rzadkie jak zupę