Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Cukinia faszerowana kaszanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo lubimy kaszankę, przepadamy też za faszerowaną zapiekaną cukinią. W weekend postanowiłam te dwa dania połączyć i wyszedł bardzo smaczny obiad

Cukinia faszerowana kaszanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana kaszanką

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kaszanką
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z łyżką oleju, zeszklić. W tym czasie oczyścić paprykę, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, smażyć, aż papryka zmięknie. Kaszankę obrać z osłonek, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię do warzyw, doprawić pieprzem (ja nie dodaję już soli, kaszanka i ser są wystarczająco słone). Dusić chwilę razem, aż kaszanka się rozpadnie. Cukinie wyszorować, przekroić na pół i wyjąć miąższ z pestkami. Łyżeczką nałożyć farsz. Docisnąć. Posypać tartym żółtym serem.Zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z lekką surówką.
Cukinia faszerowana kaszanką
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z łyżką oleju, zeszklić. W tym czasie oczyścić paprykę, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, smażyć, aż papryka zmięknie.
Cukinia faszerowana kaszanką
Kaszankę obrać z osłonek, pokroić w kostkę.
Cukinia faszerowana kaszanką
Wrzucić na patelnię do warzyw, doprawić pieprzem (ja nie dodaję już soli, kaszanka i ser są wystarczająco słone). Dusić chwilę razem, aż kaszanka się rozpadnie.
Cukinia faszerowana kaszanką
Cukinie wyszorować, przekroić na pół i wyjąć miąższ z pestkami. Łyżeczką nałożyć farsz. Docisnąć. Posypać tartym żółtym serem.

Tagi:

sery ser cukinia