Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana kuskusemETAP 1:
Obraną, pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Cebula powinna się zeszklić
ETAP 2:
Kaszę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy gorącym bulionem (poziom bulionu powinien być odrobinę wyższy niż poziom kaszy). Odstawiamy i czekamy aż kasza wchłonie płyn.
Następnie wsypujemy kuskus na patelnię z cebulą i mieszamy.
ETAP 3:
Z każdej cukinii ścinamy wierzch za pomocą ostrego noża. Łyżką usuwamy gąbczasty środek.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
ETAP 4:
Do kuskusa i cebuli na patelni dodajemy pokrojone papryki, mieszamy i po paru minutach dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
ETAP 5:
Gotowym farszem wypełniamy cukiniowe miseczki. Przykrywamy odciętymi wierzchami cukinii. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok 40 minut w 180 stopniach.
Magdalena88
Marika-
Holly
Koper
Przecież to cukinia, oczywiście, że jest jadalna :)
weronikaS