migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne faszerowane i zapiekane cukinie. Do farszu mozna użyć różnych składników, ja uzyłam mielonego mięsa i pieczarek.

Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami

 

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • zioła włoskie
  • sól
  • do posypania ser zółty
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami
Cukinie dokładnie umyć i ususzyć, nie obierać ze skórki, użyłam żółtej i zielonej. Następnie cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z pestkami tworząc łódki. Przygotować farsz.Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobina oleju i zeszkliccebulę.Następnie dodać mięso mielone oraz pieczarki. Wszystko razem dusić, doprawić do smaku solą i ziołami. Gotowym tarszem nadziać łódeczki z cukinii, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok 40 minut na 180 C aż cukinie będą miękkie a wierzch ładnie sie przyrumieni.