2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Cukinia i meksykańska spółka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne warzywo jakim jest cukinia i meksykańska mieszanka doprawiona szczyptą ostrego chili i żółtego sera idealne danie fit na ciepłą kolację,rozkosz da oczu i podniebienia...

Cukinia i meksykańska spółka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia i meksykańska spółka

 

  • Mieszanka meksykańska u mnie Hortex - 1 opak.
  • 3 młode cukinie
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 cebula czerwona
  • 50 g ostrego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • szczypta chili do smaku
  • czubrica zielona do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól himalajska do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinia i meksykańska spółka
Cukinie młode umyć pod bieżącą wodą,przekroić wzdłuż na połówki,łyżeczką wydrążyć miąższ,oprószyć środki solą i pieprzem.Na patelni rozgrzać olej ryżowy wrzucić pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę i mieszankę meksykańską przykryć pokrywką i dusić 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać połowę drobniutko posiekanego miąższu z cukinii,doprawić chili pieprzem i solą do smaku.Zestawić z ognia.Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą (około 1 cm ponad powierzchnię kaszy)doprawić czubricą do smaku,i gdy napęcznieje wymieszać z warzywami. Tak przygotowaną mieszanką nadziewać cukinię posypać drobniutko startym serem żółtym wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 20 minut tak aby cukinia była miękka ale jednocześnie jędrna. Smacznego życzę;)
Cukinia i meksykańska spółka
na patelni dusimy mrożoną mieszankę meksykańską
Cukinia i meksykańska spółka
cukinie kroimy na połówki wydrążamy farsz ze środka
Cukinia i meksykańska spółka
uduszone warzywa mieszamy z miękką kaszą kuskus
Cukinia i meksykańska spółka
Nadziewamy cukinie posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy