Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Cukinia faszerowana warzywkami i mięsem mielonym zapiekana z serem bądź z samą zieloną pietruszką

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż, wydrążamy. Marchewkę obieramy, ścieramy an tarce, cebulkę, szczypiorek, pieczarki, pomidora drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i przeciśnięty czosnek, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy pieczarki i pomidora, podduszamy całość i dodajemy marchewkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, magii i papryką. Dusimy do miękkości marchewki. W tym czasie podpiekamy mięsko mielone, kiedy warzywa się podduszą dodajemy całość do mięsa, dodajemy sos i razem dusimy około 5 minut. Doprawiamy do smaku przyprawiamy. Wyłączamy grzanie i dodajemy szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinię. Posypujemy żółtym serem i posiekaną natka pietruszki, układamy w naczyniu do zapiekania, podlewamy około 125 ml wody i zapiekamy w 180 stopniach przez 40 minut (30 minut pod przykryciem, 10 minut zapiekamy bez przykrycia). Smacznego
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Składniki niezbędne do przygotowania faszerowanej cukini
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Wszystkie warzykwa podsmażamy i dusimy ze sobą dla połączenia smaku
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Kiedy mięsko potpieczemy i wymieszamy z warzywami dodajemy sos
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Cukinie układamy w naczyniu do zapiekania i podlewamy wodą lub bulionem