Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, a czosnek w cieniutkie plasterki. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę, czosnek i mielone mięso. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ugotowany ryż dodajemy na patelnię. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Cukinie przekrajamy w poprzek na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy gąbczaste części z pestkami. Powstałe miejsce nadziewamy farszem przygotowanym na patelni. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym niewielką ilością oleju i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. Upieczoną cukinię kroimy na plastry i podajemy