zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Cukinia jak ketchup

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny sos na zimę. Przepis znalazłam na blogu Berniki. Już szykuje kolejna porcję, bo jest pikantny i smaczny.

Cukinia jak ketchup

Składniki:

Cukinia jak ketchup

 

  • 4 kg cukini ( waga po obraniu jeśli duża cukinia )
  • 1 kg cebuli
  • 600 g cukru
  • 800 g przecieru pomidorowego
  • 2 opakowania ziół prowansalskich
  • 4 łyżki soli ( lub do smaku )
  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3 łyżki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Cukinia jak ketchup
Cukinie umyć i obrać ( jeśli macie młode nie ma konieczności obierania ), pokroić na większe kawałki i usunąć dniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę, cebule także pokroić w kostkę.

Pokrojone składniki wrzucić do dużego garnka, dodać wszystkie pozostałe skladniki oprócz octu i dusić od momentu zagotowania na małym ogniu w zależności od tego czy cukinia była mała czy duża od 30 do 50 minut. Potem dodać ocet i duzić jeszcze 5 minut od czasu do czasu należy wszystko mieszać.

Gotowy sos zmiskować za pomocą blendera i rozlać do przygotowanych słoików. Pasteryzować 15 minut od zagotowania, potem słoiki wyjąć i wystudzić a na koniec schowac do spiżarki.