Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Cukinia kwaszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Cukinia kwaszona

Składniki:

Cukinia kwaszona

 

  • 3 kilo owoców cukinii,
  • 7 szklanek wody
  • 10 dag soli na litr wody,
  • pół łyżeczki sproszkowanej chili,
  • 5 listków laurowych,
  • 15 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki cukru.

 

Sposób przygotowania:

Cukinia kwaszona
Przygotować należy najpierw zalewę z wody, soli, list- ków laurowych, cukru i chili. Całość mieszamy i zago- towujemy, po czym ostudzamy. Obieramy i spłukuje- my czosnek, przekrajając go na połówki. Owoce cuki- nii powinny być młode. Myjemy je i oczyszczamy, usuwając u nasad szypułki i resztki dna kwiatowego. Większe owoce (20-25 cm) kroimy w poprzek na kil- kucentymetrowe kawałki, natomiast owoce mniejsze możemy pozostawić w całości. Następnie owoce umieszczamy w wygotowanych słoikach, przesypując czosnkiem i zalewamy zalewą. Szczelnie zamykamy słoiki, pozostawiając je w temperaturze pokojowej na 5 dni, po czym umieszczamy w spiżarni. Kwaszonkę można spożywać po upływie dwóch tygodni.

Tagi:

cukinia