Sposób przygotowania:
Ogórki konserwowe
Ogórki myjemy i osuszamy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier i sól, zagotowujemy. Do gotującej się zalewy dolewamy ocet i wyłączamy gaz. Chrzan i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki.
Koper dzielimy na mniejsze części i myjemy. Na spód każdego słoika wkładamy trochę kopru, chrzanu, gorczycy, czosnku, liść laurowy,3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu ziarnistego i układamy ciasno ogórki, wlewamy zalewę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 3 minuty.
Koper dzielimy na mniejsze części i myjemy. Na spód każdego słoika wkładamy trochę kopru, chrzanu, gorczycy, czosnku, liść laurowy,3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu ziarnistego i układamy ciasno ogórki, wlewamy zalewę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 3 minuty.