kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ogórki konserwowe które są robione według przepisu z mojego rodzinnego domu. Polecam.

Ogórki konserwowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

  • 4 kg ogórków
  • 9 szklanek wody
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki octu

Przyprawy

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe
Ogórki myjemy i osuszamy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier i sól, zagotowujemy. Do gotującej się zalewy dolewamy ocet i wyłączamy gaz. Chrzan i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki.

Koper dzielimy na mniejsze części i myjemy. Na spód każdego słoika wkładamy trochę kopru, chrzanu, gorczycy, czosnku, liść laurowy,3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu ziarnistego i układamy ciasno ogórki, wlewamy zalewę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez 3 minuty.
Ogórki konserwowe
Ogórki myjemy w wodzie i osuszamy, później wkładamy do słoików
Ogórki konserwowe
Czosnek i chrzan obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze części
Ogórki konserwowe
Pokrojony na mniejsze części koper myjemy
Ogórki konserwowe
Do słoika wkładamy koper, chrzan, czosnek, liść laurowy,pieprz ziarnisty, ziele angielskie