dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Cukinia marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny aromatyczny pomysł ma przekąskę z młodych cukinii.

Cukinia marynowana

Składniki:

Cukinia marynowana

 

  • 7 młodych cukinii cienkich
  • pół szklanki octu
  • szklanka oliwy z oliwek lub oleju
  • natka pietruszki pęczek
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Cukinia marynowana
Cukinię myjemy i przekrawamy na 3 części lub 2 jeśli mała. Mają mieć po ok 5cm. Te nasze bloczki dzielimy jeszcze wzdłuż na ok 3-4 części i każdą smażymy beztłuszczowo (najlepiej na patelni grillowej) ok 1 min z każdej strony aż powstaną charakterystyczne paseczki - nie koniecznie bardzo ciemne. Usmażoną cukinię wkładamy do miski, dodajemy obrany i pokrojony na 3-4 części czosnek. Wlewamy ocet, dodajemy olej. Marynujemy ok 2 dni. Im dłużej tym lepsza. Wsypujemy posiekaną natkę.

Tagi:

cukinia