emilcia

emilcia

Kucharz
[Przepisów: 2]

Cukinia nadziewana mielonym i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadziewana mięsem mielonym cukinia zapiekana z żółtym serem.

Cukinia nadziewana mielonym i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia nadziewana mielonym i warzywami

 

  • 2 cukinie
  • ok 30 dag mięsa mielonego
  • 1 papryka (kolor dowolny)
  • 1 cebulka
  • odrobina oleju do smażenia
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego
  • przyprawy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana mielonym i warzywami
Wszystkie warzywa myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy, potem podsmażamy paprykę (pokrojoną w małą kostkę), na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Cukinie lekko podpiekamy, żeby potem szybciej się upiekła. Podsmażamy miąższ cukinii i mieszamy z resztą - cebulką, papryką i mielonym mięsem. Dodajemy koncentrat pomidorowy (ja wszystko to mieszałam już w 1 dużej patelni). Dodajemy przyprawy. Nakładamy tak przygotowany farsz do cukinii, przykrywamy plastrami żółtego sera i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Około - bo zależy od tego czy nagrzałyśmy wczesniej piekarnik. Najlepiej zajrzeć w trakcie jak miewa się cukinia - gdyby się gdzies zaczęła przypalać to na pewno trzeba już ją wyjąć. Smacznego :)
Cukinia nadziewana mielonym i warzywami
Cukinię najlepiej jest wydrążać po prostu małą łyżką - trochę to mozolne zajęcie, ale w ten sposób nie potniemy warzywa.
Cukinia nadziewana mielonym i warzywami
Na 2 patelniach smażymy: cebulkę, paprykę, potem miąższ i koncentrat na drugiej: mielone mięso
Cukinia nadziewana mielonym i warzywami
Nadziewamy cukinię farszem i przykrywamy każdą z nich plastrami żółtego sera.
Cukinia nadziewana mielonym i warzywami
Nadziewana cukinia po upieczeniu - mi się niestety lekko przypiekła za bardzo, ale była bardzo smaczna.