kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Cukinia faszerowana papryką i serem feta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczną pieczoną cukinię. Farsz przygotowałam z papryki i sera feta z dodatkiem płatków jaglanych i kukurydzy konserwowej. Polecam.

Cukinia faszerowana papryką i serem feta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana papryką i serem feta

 

  • 3 krążki dużej cukinii ( 2 cm wysokości )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g czerwonej papryki
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera feta
  • 1 czubata łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • blaszka
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana papryką i serem feta
Z cukinii wydrążamy miąższ ze środka, wyjmujemy pestki i kroimy na drobno. Krążki cukinii układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pokrojone warzywa przesmażamy na oleju do momentu, aż płyn odparuje. Natkę pietruszki kroimy na drobno.
Składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy, wkładamy do cukinii. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Blaszkę wyjmujemy i cukinię posypujemy serem, ponownie wstawiamy i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Cukinia faszerowana papryką i serem feta
Wydrążone krążki cukinii kładziemy na blaszkę.
Cukinia faszerowana papryką i serem feta
Na rozgrzanym oleju przesmażmy pokrojone warzywa.
Cukinia faszerowana papryką i serem feta
Do miski wkładamy składniki na farsz i mieszamy.
Cukinia faszerowana papryką i serem feta
Farsz wkładamy do wydrążonej cukinii i pieczemy.