Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cukinia pieczona z cebulą i serem żółtym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taką cukinię możemy przygotować na obiad,kolację lub przekąskę.Młoda cukinia jest bardzo delikatna w smaku i szybko ją się przyrządza.

Cukinia pieczona z cebulą i serem żółtym

Składniki:

Cukinia pieczona z cebulą i serem żółtym

Składniki:

Dodatkowo:

  • dowolny ketchup
  • 1 łyżka oleju
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Cukinia pieczona z cebulą i serem żółtym
1. Cukinie myjemy i osuszamy, następnie cieniutko obieramy i przekrawamy wzdłuż, środek delikatnie wydrążamy.

2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie paski, a czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, dusimy do miękkości cały czas mieszając, nie rumienimy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołami prowansalskimi i bazylią.

3. Formę żaroodporną smarujemy łyżką oleju, układamy cukinie i nakładamy do każdej farsz. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 40 minut. Czas pieczenia zależy od cukinii.

4. Pod koniec pieczenia cukinię posypujemy starym na dużych oczkach serem, zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy gorącą udekorowaną ketchupem.

Tagi:

cebula cukinia